Drukarka fiskalna optimus

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy towar stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba mówiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W praktyce w terenach gastronomicznych możemy spotkać dwa podstawowe typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To nowe rozwiązanie stosowane jest w dużych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało istotnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i spokojną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyzny który z niecierpliwością czeka przy stoliku na własne zdanie. Dodatkowym walorem jest okazja zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co umożliwia ich pozostawianie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć dobre wymiary, pozwalające na jej bliskie użytkowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a i świeży i przystępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na prawdziwe monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z szerszych nakładów, zatem warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można kupić na ostatni przedmiot ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto i odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby mieć okazję jej sprawdzenia oraz szkolenia ludzi z treści jej zastosowania i jedności z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.